Odporność organizmu – wzmocnij swoją broń!

odp

 

Szanowny Czytelniku,

jeśli obawiasz się kataru, grypy lub wirusa Ebola, najwyższy czas stworzyć naturalne mechanizmy obronne !

Budowanie silnego systemu odpornościowego (lub w żargonie medycznym: immunologicznego), to mało zbadany zakres medycyny.

A przecież bez niego bylibyśmy martwi! To naturalne mechanizmy obronne pozwalają ciału szybko pozbyć się mikroskopijnych organizmów, które nieustanie chcą się do niego przedostać: wirusów, bakterii, drożdży, prionów..

Tak jak pancerz czołgu człowiek ma wiele warstw ochronnych. Niektóre z nich chronią przed wybranymi atakami. Inne natomiast przetrzymają wszystko.

Inteligentny system obrony

Naturalne mechanizmy ochronne są o wiele bardziej skuteczne niż leki, ponieważ stanowią one inteligentny system.

Bez żadnej interwencji z Twojej strony system ten identyfikuje napastnika, wybiera najlepsze środki do kontrataku i realizuje całą strategię, abyś mógł jak najszybciej odzyskać zdrowie. Zazwyczaj udaje mu się nawet wyeliminować mikroby, jeszcze zanim zdążysz się zorientować, że coś jest nie tak.

I jedynie w tak szczególnych przypadkach jak gorączka, kaszel, zapalenie, bóle głowy czy mięśni, Twój organizm jasno daje Ci poznać, że w jego wnętrzu toczy się zażarta wojna.

odp2

Dostarczaj mu amunicji!

Podobnie jak każda skuteczna broń, Twój system odpornościowy potrzebuje amunicji. Są nimi aminokwasy, przeciwutleniacze, hormony, minerały, witamy i pierwiastki śladowe, które bez wyjątku pochodzą głównie z pokarmów. Twoje ciało wykorzystuje je do wytwarzania komórek i przekaźników systemu odpornościowego w celu zniszczenia ciał obcych, zwanych antygenami.

Dawniej lekarzy fascynowało pytanie: „jak wzmacniać organizm, aby był lepiej chroniony?”

Natomiast w dzisiejszych czasach niewiele osób wie, jak wspomagać system odpornościowy. Opieka zdrowotna skupia się raczej na środkach przezwyciężania infekcji wtedy, kiedy już się pojawią (antybiotyki, leki przeciwwirusowe czy przeciwinfekcyjne).

W czasach, gdy takie lekarstwa nie istniały, w zasadzie nie było wyboru – lepiej było zapobiegać niż leczyć, ponieważ bano się, że nie będzie możliwości wyleczenia chorego.

Trzy warstwy Twojego pancerza ochronnego:

1. Flora bakteryjna jelit

Mnóstwo niebezpiecznych mikrobów może wniknąć do ludzkiego ciała przez jelita, które są delikatne i porowate.

Aby temu zapobiec, jelita zasiedlone są bakteriami o działaniu ochronnym – jest to pierwsza warstwa pancerza.

Nazywamy je „probiotykami”, gdyż mają one korzystny wpływ na zdrowie. Możesz je wspomagać, spożywając błonnik.

Ogólnie mówiąc, współczesny tryb życia (stres, fast-foody, leki) szkodzi higienie układu pokarmowego.

Polecam zacząć od oczyszczenia jelit, dorzucając do posiłków duże ilości następujących przypraw i ziół:

  • czosnku
  • cebuli
  • imbiru
  • pieprzu
  • kurkumy
  • cynamonu
  • goździków 
  • mięty.

W tej grupie znajdziemy podstawowe przyprawy, które dawniej wykorzystywano w wielu egzotycznych daniach. Ich popularność tłumaczy nie tylko doskonały smak, ale także właściwości antyseptyczne, czyli pomagające zapobiegać powstawaniu stanów zapalnych.

Istnieje wiele roślin, które można wykorzystać do sporządzania nalewek (alkoholowych) lub herbatek, aby uzupełnić proces oczyszczania:

  • Nagietek, wykorzystywany w kompresach, jest znany z tego, że przyspiesza gojenie ran. Taki sam wpływ ma nagietek na śluzówkę przewodu pokarmowego – łagodzi stany zapalne w jelitach i wrzody, które mogą występować na całej długości układu (od jamy ustnej, przez żołądek i dwunastnicę, aż po odbytnicę).
  • Jeżówka – wprowadza system odpornościowy w stan pogotowia. Jest skuteczna zwłaszcza w przypadku stanów zapalnych górnych dróg oddechowych (gardła, zatok), ale poza tym działa też na wszystkie inne rodzaje zapaleń.
  • Mahonia ostrolistna – kora jej korzeni dobrze wpływa na układ trawienny. Zawiera ona alkaloidy (berberynę, berbaminę, oksyakantynę) znane ze swojego działania przeciwzapalnego i antybakteryjnego. Zalej 1 lub 2 łyżeczki wysuszonej, grubo pokrojonej kory mahonii 30 ml wody o temperaturze 90°C i parz przez 10 minut. Wywar należy pić przed dużymi, ciężkimi posiłkami.
  • Gorzknik kanadyjski – łagodzi stany zapalne śluzówki i zatrzymuje zapalenia przewodu pokarmowego. Stosuj od 500 mg do 1 g sproszkowanego, wysuszonego korzenia (w kapsułkach) 3–4 razy dziennie.
  • Korzeń prawoślazu – przynosi ulgę we wszystkich podrażnieniach, procesach zapalnych i ich objawach. Dawniej istniał wspaniały zwyczaj dawania ząbkującym dzieciom kawałka korzenia prawoślazu do żucia. Łagodzi on zapalenia dziąseł, a strawiony sok rośliny ułatwia wypróżnianie.
  • Mącznica lekarska – stanowi silny antyseptyczny środek moczopędny z uwagi na to, że jej liście są bogate w arbutynę. Przy leczeniu mącznicą lekarską zaleca się picie dwóch litrów wody dziennie.
  • Wyciąg z krwawnika pospolitego – wykorzystuje się do zasklepiania drobnych ran. Podczas I wojny światowej stanowił on jeden z elementów noszonej przez żołnierzy apteczki pierwszej pomocy.

2. Witaminy

  • Witamina A reguluje wydzielanie i funkcjonowanie limfocytów T, które należą do kategorii białych krwinek i służą do eliminacji zainfekowanych przez wirusy komórek, jak również komórek rakowych. Europejskie organy ds. ochrony zdrowia, jakkolwiek konserwatywne i ogólnie mało przychylne promowaniu naturalnych środków, zatwierdziły następujące oświadczenie zdrowotne: „witamina A bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego”.
  • Witamina C jest niezbędna dla komórek, które wychwytują i niszczą mikroby i dla limfocytów T. Można ją znaleźć w kiwi, owocach aceroli, papryce i rzecz jasna w cytrusach (pomarańczach, cytrynach, mandarynkach).
  • A na koniec królowa witamin – witamina D3! W 2009 roku dowiedziono, że ta witamina pełni kluczową rolę w aktywowaniu mechanizmów odpornościowych i unikaniu kataru oraz grypy. Zwiększa również aktywność makrofagów (białych krwinek, które „pożerają” bakterie) i pomaga w wytwarzaniu przeciwbakteryjnych peptydów i przeciwzapalnych cytokinów.
  • Poza letnimi miesiącami możliwe jest jedynie jej przyjmowanie w postaci suplementu diety – witaminy D3.
  • Nie należy zapominać o pierwiastkach śladowych:cynk i selen są także bardzo potrzebne komórkom układu odpornościowego. Cynk występuje w nasionach dyni, a selen w orzechach brazylijskich.

3. Sen i relaks

Sypiając i odpoczywając więcej, sprawiasz, że Twój system odpornościowy staje się skuteczniejszy. Amerykańscy naukowcy wykazali, że czynniki środowiska społecznego (stres, niepokój, depresja) wpływają na zachowanie niektórych genów w białych krwinkach, genów biorących udział w aktywacji systemu immunologicznego oraz reakcjach pro- i przeciwzapalnych.

Ponadto badania przeprowadzone na 153 dorosłych pokazują, że u osób, które śpią mniej niż siedem godzin na noc, prawdopodobieństwo wystąpienia kataru jest trzykrotnie większe niż u tych, którzy sypiają więcej niż osiem godzin.

Broń przeciwpancerna

Nie wystarczy być opancerzonym, nawet jeśli pancerz ma wiele warstw. Trzeba również umieć kontratakować.

Istnieją rośliny o działaniu antywirusowym:

  • Koci pazur (peruwiańskie drzewo, una de gato) zawiera w wewnętrznej korze alkaloidy o immunostymulujących właściwościach.
  • Traganek pomaga zwalczać katar.
  • Czarny bez zwycięża sezonowe, wirusowe infekcje dróg oddechowych (w tym również grypowe) i zapalenie oskrzeli.
  • Melisa w formie olejku jest coraz częściej używana jako środek przeciwbakteryjny i antywirusowy.
  • Liść oliwny i olejek z oregano w formie wyciągów są skuteczne w leczeniu infekcji. Należy jednak zachować ostrożność przy ich stosowaniu, gdyż mają one działanie silnie podrażniające.

Wystrzegaj się autodestrukcji

Na koniec przypomnę, że należy unikać działań destrukcyjnych wobec własnego układu odpornościowego, czyli spożywania pokarmów czy powtarzania zachowań, które są dla niego szkodliwe.

W szczególności wystrzegaj się:

  • jedzenia dużych ilości cukru,
  • jedzenia nadmiernych ilości produktów zbożowych, mąki, a zwłaszcza mąki rafinowanej,
  • jedzenia produktów rozgotowanych, zbyt mocno przypieczonych i spalonych tłuszczów,
  • picia zbyt wielu wyrobów mlecznych, zwłaszcza na bazie surowego mleka,
  • spędzania zbyt wiele czasu w zamkniętych pomieszczeniach, w których jesteś narażony na lotne substancje chemiczne, promieniowanie elektromagnetyczne i brak słońca,
  • jedzenia „pustych” kalorii: frytek, fast-foodów, ciastek…
  • jedzenia produktów masowej produkcji naszpikowanych konserwantami.

Naprawdę warto popracować nad wymienionymi wyżej aspektami – w rezultacie Twój układ odpornościowy stanie się tak silny jak pancerz czołgu !

Zdrowia życzę!

odp1

źródło:Jean-Marc Dupuis/Dossier Naturalnych Terapii

2 myśli nt. „Odporność organizmu – wzmocnij swoją broń!

  1. Wszystko to prawda.
    Biorę wit. A, D3, K2Mk7, naturalną wit. E, wit. C, ale dopiero teraz po grypie….., Jak chory kaszle prosto w twarz to na nic odporność…..
    Jeszcze warto wspomnieć o jodzie. Ma działanie antywirusowe, antygrzybiczne, antybakteryjne !!!!!!! Jest Ustronianka z jodem .
    A co sadzisz o kaszy jaglanej ?????? Ja też bym ją dodała.
    Super pościk i na czasie !!!!

    • Kochana Zosiu! Dziękuję za odwiedziny(och jak się cieszę!) i komentarz. Kasza jaglana na stałe weszła do mojego jadłospisu. Jest niezwykle smaczna jeśli ją przed gotowaniem uprażymy. I tyle daje możliwości. Można ją jeść i na słodko i na wytrawnie. Jest tyle przepisów na potrawy których jest bazą, że każdy znajdzie coś dla siebie. Naprawdę warta polecenia! A odporność warto teraz w czasie gdy panuje grypa wzmacniać jeżówką (echinacea) i herbatką z czystka. Nasza poczciwa lipa z sokiem z malin, albo rumianek z cytryną i plastrem imbiru też nie do pogardzenia. Polecam!

Możliwość komentowania jest wyłączona.