Miodzio

miod_kwiaty

Miód pszczeli jest wspaniałym darem natury otaczającego nas świata przyrody i pochodzi ze zbieranego przez pszczoły nektaru kwiatów oraz spadzi. Miód jest naturalnym i bogatym źródłem wielu biologicznie czynnych substancji, witamin i enzymów niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Liczne odmiany miodu pomogą nam w różnych dolegliwościach.       Jego regularne stosowanie działa wzmacniająco na układ odpornościowy.

Miód wielokwiatowy wspomaga głównie mięsień sercowy. Jest miodem wskazanym do spożywania również w dolegliwościach wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki kwiatowe pomaga uodparniać się i łatwiej przechodzić stany alergiczne związane z pyleniem różnych roślin. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy polecany jest w profilaktyce grypy, przeziębień, chorobach dolnych dróg oddechowych szczególnie u dzieci(powyżej czwartego roku życia)Ma również zastosowanie zapobiegawcze.

miod

Miód lipowy zapachem przypomina kwiaty lipy. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę. Pomaga w leczeniu grypy,kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.

Miód rzepakowy ma dobroczynne działanie w dolegliwościach nerek, układu moczowego, pokarmowego. Sprzyja rekonwalescencji osłabionej wątroby,niedoczynności trzustki, polecany w zaburzeniach związanych z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Wyrównując w organizmie poziom potasu ma dobroczynne oddziaływanie na regulację ciśnienia tętniczego oraz kłopoty związane z układem krążenia. Jest również skuteczny przy przeziębieniach oraz stanach zapalnych dróg oddechowych. Przyspiesza gojenie ran. Regularnie spożywany obniża ryzyko zachorowań.

miodu

Miód spadziowy zawiera ogromną ilość związków mineralnych,szczególnie potasu, fosforu, siarki, wapnia, magnezu i żelaza.Charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. wspomaga system odpornościowy człowieka.Polecany w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, nerwowego, pomocny w zaburzeniach trawienia. Polecany dla osób intensywnie pracujących umysłowo, oraz wzmacniająco podczas długotrwałej pracy przy komputerze. Wykazuje dobroczynne oddziaływanie na organizm człowieka podczas nauki pamięciowej. Szczególnie polecany dla młodzieży szkolnej.

Miód gryczany dzięki swej dużej zawartości rutyny – substancji oczyszczającej naczynia krwionośne polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Stosowany jest w profilaktyce i rekonwalescencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim postępującą miażdżycą. Polecany jest również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, wzroku, słuchu a także w terapiach związanych z jaskrą.

miod_jedzenie

Miód akacjowy ze względu na swój łagodny smak i przyjemny aromat polecany jest w szczególności do podawania dzieciom. Łagodnie wycisza, ułatwia zasypianie, wzmacnia wyczerpany organizm. Ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany w niektórych przypadkach cukrzycy. Wspomaga organizm w problemach dotyczących wrzodów żołądka, dwunastnicy, związanych ze schorzeniami jelita cienkiego i grubego, działa dobroczynnie na odbudowę błony śluzowej.

Miód wrzosowy należy do najlepszych miodów nektarowych. Ma barwę brunatno-czerwoną. Krystalizuje dość szybko przybierając galaretowatą konsystencję. Jest śrenio słodki, z lekką nutą goryczki, o przyjemnym zapachu. Zalecany przy kłopotach związanych z drogami moczowymi, prostatą, kamicą nerkową a także przy nieżytach jelit oraz biegunkach.Zwiększa odporność organizmu, wspomaga w ochronie przed rozwojem zakażeń. W swoim składzie ma ogromne ilości enzymów i wolnych aminokwasów. Wysoka zawartość inhubiny w tym miodzie działa hamująco na rozwój bakterii i wirusów. Ponadto ma w swoim składzie hormon wzrostu, neurohormony a także dużą ilość biopierwiastków oraz znaczącą zawartość witaminy B. Wskazany jest w diecie osób o osłabionym wzroku a także w rekonwalescencji po operacjach zaćmy.

miod_sloiki_kwiaty1

Kochani, przypominam, że możecie przekazać mi swój 1% podatku na moją walkę z chorobą nowotworową i rehabilitację!

KRS: 0000270809 z dopiskiem(cel szczegółowy): Dmochowska3368
Proszę, pamiętajcie o mnie! Proszę o udostępnianie tej informacji.                               Z serca DZIĘKUJĘ!

 

2 myśli nt. „Miodzio

  1. Miodzio…ależ apetyczny wpis 😊 Faktycznie, mamy duży wybór różnych gatunków miodu. A Ty jaki lubisz najbardziej?

    • Ja lubię różne miody…ostatnio bardzo smakuje mi nawłociowy, który ma lekko kwaskowy posmak i kremową konsystencję 🙂 A Ty?Pozdrawiam słodko 😉

Możliwość komentowania jest wyłączona.