Domowe lody czekoladowe

lody czekoladowe

Lato w pełni więc kolejny przepis na domowe lody. Tym razem  polecam czekoladowe:

4 żółtka

1/2 szklanki śmietanki kremówki

1 szklanka mleka

100g cukru (polecam zastąpić go ksylitolem)

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżka dobrego ciemnego kakao

250 g mascarpone

Żółtka ubijamy z cukrem na prawie białą masę.Mleko łączymy ze śmietanką i podgrzewamy. Gdy jest mocno ciepłe,  dodajemy żółtka cały czas mieszając. Podgrzewamy jeszcze 2 minuty mieszając. Trzeba uważać by nie doprowadzić do zagotowania, by się nam wszystko nie zwarzyło. Studzimy. Do miski z mascarpone,kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wlewamy przestudzony krem żółtkowy. Mieszamy wszystko razem i wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut. Następnie przekładamy masę do urządzenia do lodów . Mieszamy zgodnie z instrukcją posiadanego urządzenia 30-40 minut. Smacznego!

Uwaga na wakacjach! Takie lody to oszustwo :

x

To skandal! Zamiast prawdziwych lodów, takich z mleka, jajek, masła i owoców, których smak pamiętamy sprzed lat, dostajemy zamrożony chemiczny śmietnik

Lodowa oferta przywraca o zawrót głowy. Szczególnie te kolorowe lody, wyglądające jak z bajki, najbardziej przyciągają dzieci. Tyle że ten ładny kolor i zapach to czysta chemia, a nie prawdziwe owoce. – Zakręcić lodów zrobionych z owoców po prostu się nie da. Resztki owoców zapchałyby dysze, więc stosuje się proszek i wodę – wyjaśnia pracownica lodziarni w Olsztynie. – To tanie i proste rozwiązanie – dodaje.Co jeszcze jest w lodach? Barwniki, szkodliwe tłuszcze, zagęstniki. Jeżeli lody mają zbyt intensywny kolor, nie kupujmy ich. Możemy być pewni, że ten bajeczny kolor uzyskano, dodając sztuczny barwnik. Dietetycy przestrzegają przed jedzeniem chemicznych lodów. – Jeżeli mają substancje E, zrezygnujmy z ich kupna – radzi lek. Waldemar Pawłowski (54 l.). – Zawarte chemiczne substancje powodują u człowieka otyłość, a przez to miażdżycę i alergie – dodaje doktor.

x1

Uważaj na chemiczne lody:

1. Kolor
Jeżeli lody mają zbyt intensywny kolor, nie kupujmy ich. Możemy być pewni, że ten bajeczny kolor uzyskano dodając sztuczne barwniki.

2. Powąchaj!
W przemysłowych lodach wyczujesz chemię

3. Czytaj etykietę na opakowaniu
Jeżeli w składzie lodów pojawia się E466 (emulgator), E407, E410, E412 (zagęstniki) nie kupujmy ich!

4. Najesz się 3 kulkami
To zasada na sprawdzenie loda, ale niestety dopiero po jego zjedzeniu. Bo dobre lody można poznać po ty, że po zjedzeniu trzech kulek czujemy się najedzeni!

5.Termin ważności
Przemysłowe lody z fabryki mają często ponad roczny termin przydatności do spożycia. Tradycyjne lody z rzemieślniczej lodziarni, zaledwie kilkutygodniowy.

x2

źródło: http://pieniadze.fakt.pl/Lody-zawieraja-sproszkowana-chemie-zamiast-owocow,artykuly,219831,1.html