Ksylitolowe ciasto z owocami

ciasto

W taki letni , ale nie upalny dzień , gdy na popołudnie szykuje się spotkanie ze znajomymi upieczmy jakieś smaczne,proste i “zdrowe” ciasto. Sezon owoców w pełni , więc pole do popisu mamy duże. Proponuję ciasto jogurtowe z brzoskwiniami , ale mogą to być dowolne sezonowe owoce(zimą – owoce z puszki) . Zamiast cukru dodajmy ksylitolu, o zaletach którego niedawno pisałam.  A oto przepis:

cias1

Potrzebujemy:

1 1/2 szklanki  mąki pszennej (można dać orkiszowej- będzie jeszcze zdrowiej , a równie smacznie)
1 szklanka  płatków owsianych ( ja kupuję je na stoisku BIO w Rossmann , zarówno płatki jak i otręby – można wymieszać po połowie)
100 g Ksylitolu czyli “cukru” brzozowego
1/2 szklanki  oleju ( może być : słonecznikowy , rzepakowy , z pestek winogron)
4 jajka
400 g jogurtu  ( ja użyłam Fru Vita 0% z Biedronki )
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 kg sezonowych owoców – ( ja użyłam pokrojonych brzoskwiń )

cias2

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni ( ja piekę z termoobiegiem). Jaja miksujemy z jogurtem i olejem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia.  Wszystko mieszamy łyżką. Następnie dodajemy zmiksowane : jogurt, olej i jajka. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Średnią blaszkę lub tortownicę o średnicy ok.24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy i kładziemy na wierzchu owoce.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny – do zarumienienia ciasta.
Ciasto jest lekko wilgotne w środku ( patyczek też może być lekko wilgotny,ale ciasto powinno być wypieczone)
Po upieczenu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po ostudzeniu możemy ewentualnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

cias3