Pizza bez drożdży, pszenicy i jaj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Dzisiaj proponuję pizzę z…kaszy gryczanej, a właściwie z mąki powstałej po zmieleniu (w zwykłym młynku) kaszy gryczanej. Kasza gryczana jest bardzo wartościowa! Jest bogata w węglowodany i białko. Zawiera duże ilości magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i witamin z grupy B. Palona kasza gryczana jest ciemna, najczęściej sprzedawana w foliowych woreczkach. Jeśli natomiast kupimy kaszę gryczaną niepaloną, najczęściej sprzedawaną na wagę na bazarach czy w sklepach ze zdrową żywnością, wtedy mieląc ją samodzielnie na mąkę uzyskamy jasną i delikatną w smaku mąkę gryczaną. Kasza gryczana niepalona ma jasno-zielonkawy kolor. Pakowana jest w woreczki papierowe. W domu przesyp ją do szklanego słoika i tak przechowuj. Warto używać właśnie niepalonej kaszy ponieważ podczas palenia gryki traci ona ponad połowę swojej wartości.

Składniki na ciasto:

175 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej                                                                                 30 g siemienia lnianego złocistego                                                                                           1 łyżeczka soli himalajskiej                                                                                                     1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (kamień winny)                                       2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin                                                                                         125 ml ciepłej wody przegotowanej  

Składniki na wierzch pizzy:                                                                                               ok. 100- 150 g brokułu                                                                                                             1-2 pomidory                                                                                                                          4-5 pieczarek                                                                                                                 świeża rukola, bazylia, oregano, tymianek lub zioła prowansalskie                               trochę startego twardego koziego sera (do kupienia np. w Lidlu)

Przygotowanie:                                                                                                                         W niedużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy brokuł podzielony w mniejsze różyczki, gotujemy max 3 minuty, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej           Kaszę gryczaną mielimy na mąkę (ja mielę w młynku do kawy), odmierzamy 175 g i wsypujemy do miski Siemię lniane(które zastąpi nam jajko) mielimy na mąkę dodajemy do mąki gryczanej wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dolewamy 2 łyżki oliwy i stopniowo wlewamy ciepłą wodę, zagniatamy ciasto, jeśli ciasto się klei zwilżamy dłonie oliwą i dokańczamy wyrabianie, odstawiamy na chwilę, przykrywamy Nagrzewamy piekarnik do 200°C góra-dół (uwaga: termoobieg wysusza ciasta bezglutenowe!) Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy bezpośrednio oliwą, rozkładamy ciasto dłońmi lub wałkujemy w kształt koła ok. 25-27 cm średnicy na grubość 0,5 cm. Ciasto smarujemy sosem: wykorzystaj czas, że piekarnik się nagrzewa. Rozgnieć blenderem 3 pomidory bez skórki. Dodaj łyżeczkę oliwy sól, łyżeczkę miodu, zioła prowansalskie albo tylko bazylię czy suszone oregano, wszystko to zamieszaj, jak jest za rzadkie, podgrzej chwilę w małym rondelku aż woda odparuje i sos zgęstnieje.  Na ciasto posmarowane sosem pomidorowym wykładamy oczyszczone, pokrojone pieczarki, plasterki pomidora oraz wcześniej przygotowany brokuł, posypujemy startym kozim serem. Pizzę przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i dopiero wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy przez 15 pod przykryciem i kolejne 5 minut bez przykrycia Wyjmujemy, podajemy od razu z dodatkiem świeżej rukoli.                                                                                             Smacznego!

pizza1

 

3 myśli nt. „Pizza bez drożdży, pszenicy i jaj

  1. Wygląda —-pysznie , sądzę, że tak też smakuje.
    Mąkę gryczaną można zastąpić inną ? Gryki nie mogę…
    Czy mogą być boczniaki- Ponoć zdrowsze ?

    • Zosiu, robiłam taką pizzę także z mąką orkiszową(zamiast gryczanej).
      Boczniaki również będą odpowiednie – co kto lubi 🙂 Warto eksperymentować w kuchni szukając swoich ulubionych smaków 🙂
      Pozdrawiam serdeczni, dziękując za odwiedziny 🙂

Możliwość komentowania jest wyłączona.