Śmietankowa ambrozja…

 

 

śmietan

Szukałam sposobu na domowe lody śmietankowe, które nie byłyby zbite,                           z wyczuwalnymi kryształkami lodu. Chodziło mi o zrobienie lodów przypominajacych       w konsystencji włoskie lody z automatu. Poeksperymentowałam trochę… i udało się !     Lody te z powodzeniem można wykonać nie posiadając maszyny do lodów.

Przepis jest banalnie prosty i szybki.

Spróbujcie, będziecie zachwyceni jak ja, i moi domownicy.

śmietankowe

Potrzebujemy:

4 jajka

600 g śmietanki kremówki

150 – 200 g cukru (zdrowiej ksylitolu)

1 łyżka mleka

Wykonanie:

Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ubijamy na sztywną pianę białka, dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Osobno żółtka ucieramy z resztą cukru i mlekiem na puszysty, prawie biały krem. W kolejnym naczyniu ubijamy śmietankę.  Łączymy delikatnie ze sobą wszystkie składniki na najniższych obrotach miksera… i gotowe !   Wystarczy przełożyć do pudełek i zamrozić w zamrażarce.Nie trzeba nawet mieszać.       Lody będą cudownie kremowo-śmietankowe. Jeśli masę włożycie do urządzenia do kręcenia lodów będą niczym lody włoskie : gładkie i puszyste.                                         Ten przepis może być podstawową bazą do innych smaków.                                               Dodatek rozpuszczalnej kawy, czekolady, zmiksowanych owoców, bakalii,                         wanilii czy orzechów pozwoli nam dowolnie je urozmaicić.

śmietanko

A  więc życzę smacznego!

 

 

Jedna myśl nt. „Śmietankowa ambrozja…

Możliwość komentowania jest wyłączona.