DIETA, dzień 4

pstr3Na dzień dobry wypijamy szklankę wody z łyżeczką miodu przygotowaną poprzedniego wieczoru,do której dodajemy rano sok z 1/2 cytryny i przyrządzamy porcję PASTY na cały dzień :  (125g chudego twarogu zmiksować z 6 łyżkami oleju lnianego i 2 łyżkami kefiru ).Do miksowania używamy blendera lub miksera z nożykami,miksujemy przez 5 minut do całkowitego połączenia składników – otrzymana PASTA ma konsystencję puszystej, gęstej śmietany.     🙂
PASTĘ można solić, pieprzyć, doprawiać na rozmaite sposoby, ale już po zmiksowaniu samego oleju z serem. Można użyć, jako przyprawy, do wyboru: czosnek, paprykę i inne.
Bardzo dobre jest zmiksowanie pasty z bananem i słodkim jabłkiem – jeśli dodamy więcej kefiru zyskamy pyszny i pożywny jogurt, np.do śniadania z muesli. Można też miksować pastę z innymi świeżymi owocami wg upodobania, ale zawsze po uprzednim zmieszaniu przez 5 minut samego oleju z serkiem.
Wyjątkowo smakuje też PASTA z czosnkiem i utartymi zielonymi ogórkami jako sos np. do sałatek. Do ziemniaków i kaszy smakuje doskonale nawet nieprzyprawiona, ale dodatek szczypiorku, pietruszki, koperku,papryki lub innych ziół czy przypraw to miłe i pożywne urozmaicenie. (przepis na PASTĘ patrz także DZIEŃ1)

Dodatki do PASTY proszę dodawać bezpośrednio przed spożyciem, a PASTĘ przechowywać w lodówce niczym nie przyprawioną.          🙂

 

Śniadanie:

200g Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu

30g Płatki owsiane

30g daktyle

Płatki gotujemy na mleku,dla osłody dodajemy pokrojone daktyle.          🙂

II Śniadanie :

50g bułki grahamki

30g Szynki drobiowej

50g Ogórek

20g Słonecznik,nasiona      🙂

PASTA

Z bułki robimy 2 kanapki,smarujemy PASTĄ,obkładamy szynką,ogórkiem,posypujemy słonecznikiem

Obiad:

Pstrąg z warzywami i kaszą jęczmienną:

150g Pstrąg (świeży lub mrożony)

20g seler

30g pietruszka,korzeń

60g marchew

50g kasza jęczmienna

30g sałata

10g mąka

Kaszę ugotować,rybę przyprawić (np. ziołami prowansalskimi) i skropić sokiem z cytryny.Zawinąć w torebkę pergaminową do pieczenia ryb (dostępne np w Biedronce) Piec do miękkości. Warzywa pokroić i ugotować w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Pod koniec gotowania zagęścić oprószając mąką. Wszystko podawać na liściu sałaty.                 🙂

Podwieczorek:

60g chleb mieszany pszenno-żytni

30g ser żółty(ulubiony np.Morski)

50g pomidor (sparzony,obrany ze skórki)

10g sałata PASTA

200g Pomarańcza

Przyrządzamy kanapki z PASTĄ, serem , sałatą i pomidorem.                  🙂

Kolacja:

15 g siemienia lnianego

200g kefiru 0%

100g kiwi

2 łyżki oleju lnianego

Siemie lniane zmielić (np. w młynku do kawy lub w malakserze) tak aby było mocno rozdrobnione .Kiwi kroimy w kostkę i miksujemy z kefirem,po chwili dodajemy zmielone siemie i olej lniany – miksujemy wszystko przez chwilę i wypijamy koktail w ciągu 15 minut od przygotowania. Składniki powinny być miksowane mikserem lub blenderem który ma obrotowe nożyki a nie ubijakami do ciasta czy piany.

W ciągu dnia pijemy ok.2 litrów płynów. Mogą to być :ciepła zielona,biała i czerwona herbata,herbatki owocowe,ulubione zioła np mięta,rumianek ,melisa .                   🙂

 

6 przykazań dietetycznych :

Spożycie cukru w jakiejkolwiek oczyszczonej postaci jest zabronione (w tym biały i brązowy cukier, ciasta cukiernicze, słodzone sklepowe soki itp.)

Spożycie innych tłuszczów poza olejem lnianym jest zabronione (w tym tłuszcze zwierzęce, oleje roślinne, oleje sałatkowe, sklepowe majonezy, MARGARYNY (!!!), masło)

Zaleca się OGRANICZENIE mięsa,a w najcięższych przypadkach całkowitą z niego rezygnację i zastąpienie rybami (przede wszystkim ze względu na powszechnie używane w produkcji hormony, pestycydy, antybiotyki i konserwanty blokujace przemiany metaboliczne nawet oleju lnianego).

Jeść należy wyłącznie świeże potrawy zrobione na bazie świeżych składników (dopuszczalne mrożone), najlepiej ze sprawdzonych źródeł ( lokalni dostawcy,sklepy ze zdrową żywnością).

Na pół godziny przed każdym posiłkiem należy wypić przynajmniej pół szklanki wody lub świeżego soku warzywnego/owocowego.

Jak najdłużej w ciągu dnia należy przebywać na słońcu w celu aktywacji witaminy D w organiźmie.

słońce

W/w treści mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej.
Zamieszczenie powyższych informacji ma na celu możliwie jak najpełniejsze wykorzystanie tego wyjątkowego produktu, jakim jest olej lniany.
Ani osoba publikująca niniejsze treści, ani jej autorzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy oraz jakiekolwiek skutki wykorzystania tychże informacji.