DIETA,dzień 12

trawa

Na dzień dobry wypijamy szklankę wody z łyżeczką miodu przygotowaną poprzedniego wieczoru,do której dodajemy rano sok z 1/2 cytryny i przygotowujemy codzienną porcję PASTY (przepis patrz DZIEŃ1)

wykwintne-menu-wektor-pokrywa_34-45998

ŚNIADANIE:

50g Jaja

100g Pomidor(oparzony,obrany ze skórki)

50g Cebula

50g Bułka Grahamka

PASTA

Jajko gotujemy na miękko i zjadamy z Grahamką posmarowaną PASTĄ i sałatką z pomidora                       🙂

II ŚNIADANIE:

50g Chleb żytni razowy

PASTA

30g Szynka z indyka

50g Papryka czerwona

150g Jabłko

Robimy kanapki z PASTĄ,szynką i papryką                            🙂

OBIAD:

PULPETY

PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM

120g Mięso mielone z indyka

Małe jajko

25g Bułka tarta

120g Ziemniaki

10g Mąka pszenna rozrobiona z wodą w proporcji 1:1

100g Marchew

100g Jabłko

2 łyżki Jogurtu

Koperek

Mięso mieszamy z jajkiem i bułką,doprawiamy.Formujemy klopsiki i pieczemy w piekarniku do miękkości (w rękawie, torebce pergaminowej itp. bez tłuszczu) Marchew i jabłko obrać i zetrzeć,połączyć i doprawić. Zrobić sos koperkowy : do pół szklanki gorącej wody dodać rozrobioną mąkę połączoną z jogurtem,zagotować.Dodać posiekany koperek,przyprawić i gotować jeszcze przez chwilę.Podawać z gotowanymi ziemniakami.

PODWIECZOREK:

150g Jogurtu 2% tłuszczu

20g Daktyle suszone

20g Słonecznik,nasiona

7sztuk Orzechy włoskie

KOLACJA:

Koktail:3 łyżki siemienia lnianego zmielić,dodać 200g maślanki
100g kiwi (lub innych owoców np jagód,malin,miękkiej gruszki itp),2 łyżki oleju lnianego-zmiksować.(Taki napój należy wypić do 15 minut od przygotowania gdyż po tym czasie mielone siemie traci właściwości lecznicze)

KOK2

W/w treści mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej.
Zamieszczenie powyższych informacji ma na celu możliwie jak najpełniejsze wykorzystanie tego wyjątkowego produktu, jakim jest olej lniany.
Ani osoba publikująca niniejsze treści, ani jej autorzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy oraz jakiekolwiek skutki wykorzystania tychże informacji.

ORZECHY WŁOSKIE KONTRA RAK PIERSI

orz

Naukowcy z Marshall Universitety w Zach. Wirginii umieścili raport w czasopiśmie „Nutrition”, ScienceDaily (Sep. 6, 2011), że mała dawka orzechów włoskich spożywana codziennie obniża ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet.

Orzechy włoskie są naturalnym źródłem zdrowego tłuszczu OMEGA-3, który od dawna związany jest z dobrym zdrowiem. Zawiera nie tylko silne dawki tłuszczu Omega-3, który głównie jest odpowiedzialny za zmniejszenie ryzyka, ale również efekt synergii między wieloma składnikami odżywczymi dostarczanymi przez orzechy: minerałami, witaminami i białkiem.

Składnikami odżywczymi nazywamy substancje, które są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia. Są one zawarte w pożywieniu. Po spożyciu i trawieniu pokarmów w przewodzie pokarmowym, składniki odżywcze mogą być wchłonięte i zmetabolizowane w organizmie. Każdy ze składników odżywczych pełni określoną rolę, której nie jest w stanie spełnić inny składnik. Dieta niedoborowa w poszczególne składniki odżywcze prowadzi z czasem do niezaspokojenia potrzeb ustroju i naruszenia jego rezerw. Efektem tego stanu jest nadmierny rozpad tkanek, postępujące wyniszczenie, niedobory witamin lub minerałów, a w skrajnych przypadkach – zgon.

Podstawowymi składnikami odżywczymi niezbędnymi dla życia i dobrego zdrowia są:
1. białka – podstawa budowy i przebudowy tkanek organizmu;
2. tłuszcze – źródło energii i podstawowych kwasów tłuszczowych, nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) i ważny składnik błon komórkowych i złożonych białek;
3. węglowodany – źródło energii;
4. energia;
5. woda;
6. składniki mineralne i pierwiastki śladowe – (jony) składniki płynów ustrojowych, tkanek, enzymów, barwników;
7. witaminy – substancje pochodzenia organicznego odgrywające ważną rolę w przemianach metabolicznych.

orze

Naukowcy potwierdzają, że jedzenie garści orzechów każdego dnia może znacznie obniżyć ryzyko rozwoju tej podstępnej choroby.

Dr. Elaine Hardman określa wpływ orzechowej diety i zaleca spożywać je przez całe życie. Dr. Hardman mówi, że dieta zawierająca włoskie orzechy od poczęcia aż do końca życia hamuje raka piersi, a nawet zmniejsza guza do połowy i nawet do jeszcze mniejszych rozmiarów i nie pozwala mu szybko wzrastać. Badania na ten temat przeprowadzane są na myszach, które mają podobne wzorce raka jak ludzie.

Orzechy posiadają unikalną mieszankę tłuszczów, witamin (zwłaszcza wit. E) i minerałów, co nadaje im charakterystyczny smak.

Orzechy włoskie zostały włączone do tzw. „super żywności” przyczyniającej się do poprawy naszego zdrowia, toteż zadbajmy o to aby orzechy włoskie były w naszej zdrowej diecie, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka nie tylko u ludzi obecnie żyjących, ale także przyszłych pokoleń. Dzienne zapotrzebowanie w celu uzupełnienia codziennej diety, które zapobiega rakowi piersi i wielu innym przewlekłym chorobom wynosi 14 połówek orzechów.

Wiemy już jak mocno zmienia nasze życie zdrowa dieta, jak wzmacnia i poprawia jakość naszego życia, jest to naturalna kuracja, która zasilana odpowiednimi ziołami wzmocni w nas dobre samopoczucie i zdrowie.

orzec

źródło: http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_orzech_wloski_kontra_rak_piersi.html