DIETA,dzień 3

ŁOSOŚNa dzień dobry wypijamy szklankę wody z łyżeczką miodu przygotowaną poprzedniego wieczoru,do której dodajemy rano sok z 1/2 cytryny i przygotowujemy porcję PASTY na cały dzień (przepis patrz DZIEŃ1)

ŚNIADANIE:

50g Chleb mieszany pszenno-żytni

30g dżem truskawkowy niskosłodzony

PASTA

20g rodzynki

Chleb posmarować PASTĄ i dżemem. Rodzynki na przegryzkę  🙂    Do tego polecam kawę orkiszową zalecaną przez św Hildegardę (już u nas do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub internecie)   🙂

II ŚNIADANIE:

Kanapka z serem i papryką:

50g Bułki grahamki

60g Papryka czerwona

30g Ser żółty (ulubiony np Gouda)

150g jabłko

OBIAD:

Łosoś w warzywach z ryżem

120g łosoś  świeży

200g mieszanki warzywnej

60 g ryż brązowy

10g olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek

Łososia doprawić,skropić cytryną,odstawić do lodówki na pół godziny.

Ulubione warzywa(może być mrożona mieszanka),łososia,ryż przygotowujemy w parowarze.Gotowe danie skrapiamy olejem – kto lubi    🙂

PODWIECZOREK:

Kanapka z PASTĄ i pomidorem

60g Chleb mieszany pszenno-żytni

60g pomidor (sparzony,obrany ze skórki)

PASTA

100g Kiwi

KOLACJA:

Kolacja:
Koktail:3 łyżki siemienia lnianego zmielić,dodać 200g maślanki
100g lekko rozmrożonych truskawek (w sezonie oczywiście świeżych),2 łyżki oleju lnianego-zmiksować.(Taki napój należy wypić do 15 minut od przygotowania gdyż po tym czasie mielone siemie traci właściwości lecznicze)     🙂

Między posiłkami pijemy zieloną herbatę,herbatkę z róży i mięty z cytryną     🙂

 

Dieta dr Budwig – zasady dla zdrowych i chorych

Podstawowe zasady diety dr Budwig:

Podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno i nieratyfikowany (nieoczyszczony)

Zabronione jest używanie jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodorowanych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów,masła,smalcu,słoniny).

Aby osiągnąć skuteczne efekty leczenia, należy bezwzględnie wyeliminować z diety wszelkie produkty smażone, tłusty nabiał, mięsa.

Zasada generalna: spożywać należy produkty świeże. Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, z dodatkami chemicznymi ( np. z glutaminianem sodu, polepszaczami w pieczywie itd.).

Olej lniany zjadać należy codziennie w postaci PASTY (przepis patrz DZIEŃ1). Dla osób chorych wskazane jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.

Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze Omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.

Należy spożywać:

Owoce – świeże, w ilosci 2 do 4 średniej wielkości porcji dziennie. Owoców nie należy mieszać.

Soki owocowe -świeże nie z kartonów.Pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych a zjedzeniem pasty powinno upłynąć kilka godzin.

Warzywa – 4 do 6 filiżanek dziennie, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych i brokułów. Warzywa można mieszać.

Zboża – w postaci chleba i płatków z nie oczyszczonych, pełnych ziaren – 3 do 4 filiżanek dziennie.

Ryby – świeże, oceaniczne, najlepiej łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk,śledź (bardzo bogate w Omega-3) – 100g do 250g /dziennie.

Mięso i drób – tylko nie przetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt, którym nie podawano karmy zawierającej  hormony, pestycydy i antybiotyki, w ilościach – okazjonalnie. W przypadku ciężkich chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie i zastąpić rybami

Płyny – pić 2 litry wody (oczyszczonej filtrami, albo butelkowanej źródlanej, ale nie mineralnej,herbatki owocowe,ziołowe,zielona,biała,czerwona herbata) dziennie.

PRODUKTY ZAKAZANE:

cukier oczyszczony, nawet brązowy, sztuczne słodziki. Należy zastąpić go miodem lub naturalnym sokiem z winogron,jabłek,brzozy.
wszelkie inne tłuszcze (poza olejem lnianym na zimno tłoczonym, nieoczyszczonym.)
INNE ZALECENIA:

Bardzo korzystne jest codzienne uzupełniane diety produktami fermentacji mlekowej.

Bakterie jogurtowe między innymi produkują w naszym układzie pokarmowym witaminy z grupy B – nieodzowne dla prawidłowych przemian metabolicznych. Wskazana jest 1 szklanka letniego mleka acidofilnego, kefiru , maślanki lub jogurtu zmieszana z  15g świezo zmielonego siemienia lnianego.

Korzystnie jest spożywać naturalnie słodkie produkty, jak: daktyle, figi, gruszki, jabłka, winogrona oraz miód – oczywiście w ROZSĄDNYCH  ilosciach  🙂

Należy unikać syntetycznej witaminy A, ponieważ zawiera produkty oksydacji. Natomiast naturalna prowitamina A, czyli betakaroten wystepujący na przykład w marchewce jest bardzo pożądany w diecie.

Codziennie należy uzupełniać poziom witamin z grupy B, których bogatym źródłem jest m.in. maślanka, jogurt, czy drożdże spożywcze( które zawsze należny przed spożyciem zagotować!!!).

Osobom wycieńczonym chorobą, dr Budwig zaleca spędzanie jak największej ilości czasu na zewnątrz, w słońcu. Swoich pacjentów zawsze najpierw wyprowadza z sal szpitalnych, aby mogli w pełni korzystać z dobrodziejstw, jakimi natura obdarza nas dzięki światłu słonecznemu.

słonko

W/w treści mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej.
Zamieszczenie powyższych informacji ma na celu możliwie jak najpełniejsze wykorzystanie tego wyjątkowego produktu, jakim jest olej lniany.
Ani osoba publikująca niniejsze treści, ani jej autorzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy oraz jakiekolwiek skutki wykorzystania tychże informacji.