Czarny koń w Twojej kuchni

cz5

Co to za tytuł wpisu? Koń w kuchni? W dodatku czarny?

Tak, czarny. Jak mało znany w Polsce czarny ryż, który z wielkim impetem ostatnio wdziera się do czołówki najzdrowszych produktów świata.                                             Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że zaledwie jedna łyżka tego produktu zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami niż taka sama ilość jagód. Ma też więcej błonnika i witaminy E, przy znacznie niższym poziomie cukrów.
Czarny ryż jest jedną z odmian ryżu. Ma łagodny, orzechowy smak. Uprawiany jest najczęściej w Indonezji i Tajlandii. Nazywany był ”zakazanym ryżem”, ponieważ początkowo w Chinach był on przeznaczony tylko dla cesarza i nikomu innemu nie wolno było go jeść. Szczególnym upodobaniem darzył tę odmianę Kangxi – cesarz z dynastii Qing. Dzisiaj ryż dostępny jest dla wszystkich, a ze względu na swoje unikalne właściwości niebawem może zrewolucjonizować spożywczy rynek.

cz6
Posiada wysoką wartość odżywczą oraz dużo żelaza. W przeciwieństwie do innych odmian ryżu z Azji, nie jest kleisty lub szorstki. Ziarno czarnego ryżu ma podobną ilość błonnika jak ryż brązowy. Czarny ryż posiada stosunkowo wysoką zawartość składników mineralnych i, podobnie jak większość odmian ryżu dostarcza ważnych dla zdrowia aminokwasów.
Oprócz błonnika i przeciwutleniaczy w postaci witaminy E, czarny ryż bogaty jest również w liczne składniki mineralne, zwłaszcza żelazo. Jest on zdrowszą alternatywą dla białego ryżu, uważaną za lepszą niż ryż brązowy. Zawiera  znacznie mniej cukru i sodu, a znacznie więcej witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza i cynku od swojego białego kuzyna.
Eksperymentalnie był wykorzystywany do stymulowania żołądka, zauważono poprawę pracy nadnerczy jak również poprawę wzroku.
cz1
Jego kolor to głęboka czerń przechodząca w purpurę po ugotowaniu, a wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości antocyjanów. Antocyjany to pigmenty roślinne o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Antocyjany to takie same pigmenty, które zawiera wiele gatunków czerwonych i purpurowych jagód, takich jak jeżyny, wiśnie, borówki, maliny, czerwone winogrona, truskawki. Na podstawie badań przedstawionych podczas 240-tego Spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS) można stwierdzić, że jedna łyżeczka czarnego ryżu zawiera więcej przeciwutleniaczy i antocyjanów niż łyżka borówek amerykańskich.
Udowodniono, że antocyjany obniżają  ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Antocyjany są też badane ze względu na ich rolę w zapobieganiu wielu chorobom przewlekłym, w tym raka, cukrzycy i choroby Alzheimera. Prawdopodobną przyczyną efektów prozdrowotnego działania antocyjanów są ich silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne.
W 2007 roku zorganizowano specjalne sympozjum, którego celem było przybliżenie wiedzy na temat dobroczynnego wpływu antocyjanin. Naukowcy jednogłośnie stwierdzili, że ich spożywanie zapobiega rozwojowi nowotworów, opóźnia starzenie w tym procesy neurodegeneracyjne, działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy cukrzycy oraz hamuje wzrost niebezpiecznych dla zdrowi bakterii. Na poziomie molekularnym wykazano, że antocyjaniny wyłączają nowotworowe geny sprzyjające wzrostowi guzów i tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych, niejako wrót do tworzenia przerzutów. Jednocześnie związki te włączają inne geny, które odpowiedzialne są za szwankujący w komórkach rakowych proces apoptozy, czyli śmierci komórkowej.
Badania opublikowane w Journal of Nutrition w 2008 roku wykazały natomiast, że wyciąg z czarnego ryżu pomaga zapobiegać progresji blaszek miażdżycowych w głównych arteriach serca, która może prowadzić do zawału serca. Ma na to wpływ również obniżona zawartość składników lipidowych w tym trójglicerydów. Wyciąg z czarnego ryżu okazał się tak potężny jak Simwastatyna, lek stosowany w celu obniżenia poziomu cholesterolu. Efekt ten wynika z zawartości antocyjanów, w które bogaty jest czarny ryż. Ze względu na przeciwzapalne właściwości obniżające poziom cholesterolu i antocyjanów, która znajdują się w czarnym ryżu , te smaczne ziarna mogą przyczynić się do zapobiegania atakom serca.

cz3
Czarny ryż może łagodzić stany zapalne towarzyszące takim schorzeniom jak alergia i astma – wynika z koreańsko-amerykańskich badań.
W swoich najnowszych doświadczeniach naukowcy porównywali przeciwzapalne działanie  ryżu czarnego i brązowego u myszy, u których wywołano stan zapalny i obrzęk lub alergię kontaktową skóry. Przed aplikacją związków chemicznych na skórę uszu gryzoni naukowcy przez 14 dni wstrzykiwali im ekstrakt z czarnego ryżu. Okazało się, że znacznie – o 32 proc. w porównaniu z grupą kontrolną – hamował on stan zapalny skóry w miejscu podania drażniącej substancji. Spowodował też wyraźny spadek produkcji związków prozapalnych. Z kolei inne myszy były przez sześć tygodni na diecie z dodatkiem 10% ekstraktu z czarnego ryżu. U nich też próbowano wywołać alergię i również w tym wypadku okazało się, że ryż łagodził alergiczną reakcję organizmu. Zdaniem autorów pracy odkrycie to dowodzi, że czarny ryż może być cennym składnikiem diety hamującym stany zapalne i reakcje alergiczne, a w przyszłości może również zostać wykorzystany w terapii i prewencji schorzeń o silnym podłożu zapalnym. Badanie ukazało się na łamach „Journal of Agricultural and Food Chemistry„.
cz7
Chińscy naukowcy, pracujący w USA, którzy badali właściwości czarnego ryżu, twierdzą, że ten rodzaj ryżu byłby doskonałym, tanim sposobem na zwiększenie spożycia produktów zawierających zdrowe antyoksydanty i proponują wykorzystywanie go w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji płatków, ciastek i innych zdrowych produktów.
W Chinach już od dłuższego czasu wykorzystuje się ten zdrowy produkt do wyrobu makaronu, przyrządzania puddingu, a także do dekoracji, niedawno zaczęto też produkować kluski z czarnego ryżu. W Stanach Zjednoczonych produkuje się chleb z czarnego ryżu w kolorze czarnym. W Tajlandii uprawiany jest czarny ryż jaśminowy. Ryż jaśminowy otrzymał swoją nazwę od zapachu jaśminu, który wydziela w czasie gotowania.
Dietetycy chcą więc, aby bogata w antocyjaniny mąka z czarnego ryżu stała się, jeśli nie podstawą naszej diety, to przynajmniej istotną jej częścią. W Stanach Zjednoczonych coraz większa ilość farmerów zainteresowana jest uprawą tej odmiany na szeroką skalę.
Czarny ryż można też wykorzystywać jako substytut sztucznych i szkodliwych barwników spożywczych. Naukowcy wyjaśniają ze barwniki z ryżu można osiągać w szerokiej palecie kolorów od różowego do czarnego.

cz2

A zatem wraz z wiosną wpuść tego “czarnego konia” do swojej kuchni. Oczyścisz i odżywisz organizm, poczujesz przypływ sił witalnych. Myślę ze warto.                             Na początek może taka prosta i smaczna sałatka?

Ryż czarny ugotowany bio – 1/2 szklanki
Komosa ryżowa quinoa ugotowana bio – 2 łyżki
Kiełki fasoli mung – 2 garści
Pieczarki – 7 szt.
Sałata – kilka listków
Natka pietruszki – 1/2 garści
Oliwa z oliwek extra virgin bio – 2 łyżki
Sól himalajska lub morska – 1/4 łyżeczki
Przyprawa (zmielone –czarnuszka, koper włoski, kozieradka, ostropest plamisty) do smaku

Pieczarki obierz, umyj i rozdrobnij. Ułóż na rozgrzanej patelni. Mieszaj cały czas do lekkiego zmięknięcia.
Do miski dodaj ugotowany zimny ryż, komosę, przestudzone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, kiełki, poszarpane liście sałaty. Dodaj oliwę z oliwek, sól i przyprawę. Wymieszaj. W zależności od upodobania dopraw do smaku. SMACZNEGO!

cz4

źródło:www.odkrywcy.pl, www.wyborcza.pl, www.roik.pl, www.czarnyryz.pl.www.gotujwstylueko.pl