Żółte pola pełne mleczy – ukochany widok dla wszystkich stęsknionych ciepła i słońca. To taki poważny zwiastun wiosny – pewność, że mrozy nie zrobią już psikusa, no chyba że jednodniowego w postaci przymrozku nocnego w „zimnej Zośce”. Mniszek lekarski, inaczej dmuchawiec, mlecz, mnich, żabi kwiat był na tyle związany z polskim krajobrazem, że utrwalił go w swoich rysunkach Stanisław Wyspiański. Anglicy nazywają go dandelion, czyli lwi ząb.
Stare księgi medyczne z XVI stulecia polecają mniszek jako skuteczny w chorobach związanych z wątrobą, wadliwą przemianą materii, zaburzeniami apetytu. Naukowcy ciągle prowadzą badania nad rośliną, która w całej swej postaci jest lecznicza: kwiat, liście i korzeń. Prace prowadzi się zwłaszcza nad właściwościami antyrakowymi mniszka. Naukowcy z Nowego Meksyku sprawdzili działanie różnych części rośliny na komórki nowotworowe raka piersi. W 2008 roku opublikowali wyniki badań, które pokazały, że ekstrakt uzyskany z dojrzałych liści mniszka hamował wzrost i namnażanie komórek raka piersi.
Jakie właściwości lecznicze ma dandelion?
- działa pobudzająco na wytwarzanie żółci przez wątrobę
- ułatwia trawienie i z tego względu można go też popijać w czasie odchudzania. Zawiera inulinę – prebiotyk, który zachęca nasz przewód pokarmowy do tego, by zaopatrzył się w korzystne bakterie, obniża poziom cholesterolu, ułatwia wchłanianie wit C z przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom poprzez usprawnienie pracy przewodu pokarmowego, redukuje toksyny
- ma sporą zawartość witamin i minerałów, dlatego też jest wskazany przy leczeniu anemii: witaminy : A, C, B, K, minerały: potas, żelazo, krzem, magnez
- obniża poziom cukru we krwi
- znakomicie oczyszcza organizm poprzez działanie diuretyczne, przy czym ważne jest, że nie ma utraty potasu podczas czyszczenia nerek, gdyż mniszek potas zawiera, czyli że ewentualne straty są rekompensowane.
- przyspiesza gojenie się skóry
- podnosi odporność organizmu dzięki interferonowi oraz wspomaga organizm w czasie infekcji wirusowych
- fitoterapia dla ptaków: nadal na wsi podaje się kurom, indykom, gęsiom i kaczkom krwawnik i mniszek, gdyż rośliny te zawierają immunostymulatory i witaminy.
W jakiej postaci my moglibyśmy korzystać z mniszka?
-
Na pewno sałatka z liści mniszka, o czym wiedzą Niemki i Francuzki. Ale – do sałatek nadają się tylko młode liście mniszka. Starsze mają gorzki posmak, co czyni je z pewnością bardziej leczniczymi, ale w przypadku sałatki, liczą się tez walory smakowe. Liście można nakryć garnkiem, miską, by nie miały dostępu do światła i stały się delikatniejsze. Liście mniszka to prawdziwa bomba witaminowa: Wit A więcej niż w marchewce i jeszcze do tego B,C,D. Zamiast więc łykać tabletki witaminowe po zimie proponuję spacer po łące – oczywiście z dala od miasta i ulicy. Jeśli liście wydzielają biały sok (na kurzajki), to już nie nadają się do zjedzenia. W Bawarii z wysuszonych korzeni mniszka sporządza się namiastkę kawy.
Kwiaty mniszka można smażyć w cieście, a młode pączki marynować w occie winnym i podawać jak kapary. W Wielkiej Brytanii z fermentujących korzeni mniszka i łopianu przyrządzany jest napój wzmacniający dandelion and burdock,znany od XIII w i nadal sprzedawany Z kwiatów mniszka robi się też wino, które zapewnia odporność na infekcje. Nalewką z korzeni nasze prababcie rozjaśniały przebarwienia skóry i piegi, a napar służył jako tonik odświeżający cerę
-
żródło: 1. D. Tuszyńska – Kownacka: Zioła w polskim domu
2. A. Ożarowski: Zioła lecznicze
3. Barbara Kuźnicka: Zioła i ich zastosowanie
4. M. E. Senderski: Zioła
U mnie już na parapecie nastawiony syropek z kwiatów mniszka wg receptury prof. Ożarowskiego. Już nie mam czasu na wyciskanie soku z całej rośliny I mielenie korzeni. Dziekuję za przypomnienie tak cennej roślinki.
Cudownie 🙂
Cieszę się Agnieszko że udało mi się to przypomnienie 😉
Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam serdecznie ❤
Ja robię miód z mlecza ale cos w tym roku wyszedł mi za gorzki:( ale co tam by był zdrowy a jest!!!
Moze jeszcze pójdę po kolejne kwiatki..nie wiem czy nie za póxno już
Pozdrawiam
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza_41461.html
Dziękuję Patjola za przepis ❤ Myślę że jeszcze spokojnie znajdziesz młode listki i kwiaty mlecza…udanego zbioru i dziękuję za odwiedziny ❤ pozdrawiam serdecznie ❤
hehe… a ja szukam sposobu na usuwanie mleczu z trawnika 🙂
o kwiatach słyszałem, ale że liście i korzenie to pierwszy raz 🙂
dzięki Miła Bogu <3
Tadeuszu, może zamiast usuwać…polubić?
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wizytę i komentarz ❤
Kolejny raz zaskakujesz…zwyczajny mlecz, a tyle właściwości i zastosowań 🙂
Marku, to nie ja- to przyroda zaskakuje nas swym bogactwem…
Przedwiośnie
Piaszczyste połacie pól
wciąż jeszcze uśpione
ozimina tylko pręży
swe zielone źdźbła do słońca
w powietrzu cichy świst wiatru
pieśni zawodzi żegnające zimę
gałęzie wygrzewają
swe nabrzmiałe pąki nasłuchując
coraz głośniejszych ptasich treli
wciąż jeszcze zimno
lecz czuć już ten zapach
w skibach ziemi tulących kolejne
pokolenie pszenicznych kłosów
uwalnia się czarodziejską nutą
zapach życia
aromat nadziei
z piasku podnoszą słoneczne głowy
wszędobylskie kwiaty podbiału
forpoczta wiosny
/Bogumiła Dmochowska/