Dandelion…złoto naszych łąk

mlecze1

Żółte pola pełne mleczy – ukochany widok dla wszystkich stęsknionych ciepła i słońca. To taki poważny zwiastun wiosny – pewność, że mrozy nie zrobią już psikusa, no chyba że jednodniowego w postaci przymrozku nocnego w „zimnej Zośce”.                                                                                                                       Mniszek lekarski, inaczej dmuchawiec, mlecz, mnich, żabi kwiat był na tyle związany z polskim krajobrazem, że utrwalił go w swoich rysunkach Stanisław Wyspiański.     Anglicy nazywają go dandelion, czyli lwi ząb.

mmm

Stare księgi medyczne z XVI stulecia polecają mniszek jako skuteczny w chorobach związanych z wątrobą, wadliwą przemianą materii, zaburzeniami apetytu.           Naukowcy ciągle prowadzą badania nad rośliną, która w całej swej postaci jest lecznicza: kwiat, liście i korzeń. Prace prowadzi się zwłaszcza nad właściwościami antyrakowymi mniszka. Naukowcy z Nowego Meksyku sprawdzili działanie różnych części rośliny na komórki nowotworowe raka piersi. W 2008 roku opublikowali wyniki badań, które pokazały, że ekstrakt uzyskany z dojrzałych liści mniszka hamował wzrost i namnażanie komórek raka piersi.

mniszek_pospolity_mlecz

          Jakie właściwości lecznicze ma dandelion?

  • działa pobudzająco na wytwarzanie żółci przez  wątrobę
  • ułatwia trawienie i z tego względu można go też popijać w czasie odchudzania. Zawiera inulinę – prebiotyk, który zachęca nasz przewód pokarmowy do tego, by zaopatrzył się w korzystne bakterie, obniża poziom cholesterolu, ułatwia wchłanianie wit C z przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom poprzez usprawnienie pracy przewodu pokarmowego, redukuje toksyny
  • ma sporą zawartość witamin i minerałów, dlatego też jest wskazany przy leczeniu anemii: witaminy : A, C, B, K, minerały: potas, żelazo, krzem, magnez
  • obniża poziom cukru we krwi
  • znakomicie oczyszcza organizm poprzez działanie diuretyczne, przy czym ważne jest, że nie ma utraty potasu podczas czyszczenia nerek, gdyż mniszek potas zawiera, czyli że ewentualne straty są rekompensowane.
  • przyspiesza gojenie się skóry
  • podnosi odporność organizmu dzięki interferonowi  oraz wspomaga organizm w czasie infekcji wirusowych
  • fitoterapia dla ptaków: nadal na wsi podaje się kurom, indykom, gęsiom i kaczkom krwawnik i mniszek, gdyż rośliny te zawierają immunostymulatory i witaminy.
  • mniszek_pospolity_krople_deszczu

          W jakiej postaci my moglibyśmy korzystać z mniszka?

  • Na pewno sałatka z liści mniszka, o czym wiedzą Niemki i Francuzki.                   Ale – do sałatek nadają się tylko młode liście mniszka. Starsze mają gorzki posmak, co czyni je z pewnością bardziej leczniczymi, ale w przypadku sałatki, liczą się tez walory smakowe. Liście można nakryć garnkiem, miską, by nie miały dostępu do światła i stały się delikatniejsze. Liście mniszka to prawdziwa bomba witaminowa: Wit A więcej niż w marchewce i jeszcze do tego B,C,D. Zamiast więc łykać tabletki witaminowe po zimie proponuję spacer po łące – oczywiście z dala od miasta i ulicy. Jeśli liście wydzielają biały sok (na kurzajki), to już nie nadają się do zjedzenia. W Bawarii z wysuszonych korzeni mniszka sporządza się namiastkę kawy.

  • mlecze_mniszek_pospolityKwiaty mniszka można smażyć w cieście, a młode pączki marynować w occie winnym i podawać jak kapary. W Wielkiej Brytanii z fermentujących korzeni mniszka i łopianu przyrządzany jest napój wzmacniający dandelion and burdock,znany od XIII w i nadal sprzedawany Z kwiatów mniszka robi się też wino, które zapewnia odporność na infekcje. Nalewką z korzeni nasze prababcie rozjaśniały przebarwienia skóry i piegi, a napar służył jako tonik odświeżający ceręmlecze
  • żródło: 1. D. Tuszyńska – Kownacka: Zioła w polskim domu
    2. A. Ożarowski: Zioła lecznicze
    3.  Barbara Kuźnicka:  Zioła i ich zastosowanie
    4. M. E. Senderski:  Zioła

8 myśli nt. „Dandelion…złoto naszych łąk

  1. U mnie już na parapecie nastawiony syropek z kwiatów mniszka wg receptury prof. Ożarowskiego. Już nie mam czasu na wyciskanie soku z całej rośliny I mielenie korzeni. Dziekuję za przypomnienie tak cennej roślinki.

    • Cudownie 🙂
      Cieszę się Agnieszko że udało mi się to przypomnienie 😉
      Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam serdecznie ❤

    • Dziękuję Patjola za przepis ❤ Myślę że jeszcze spokojnie znajdziesz młode listki i kwiaty mlecza…udanego zbioru i dziękuję za odwiedziny ❤ pozdrawiam serdecznie ❤

  2. hehe… a ja szukam sposobu na usuwanie mleczu z trawnika 🙂
    o kwiatach słyszałem, ale że liście i korzenie to pierwszy raz 🙂
    dzięki Miła Bogu <3

    • Tadeuszu, może zamiast usuwać…polubić?
      Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wizytę i komentarz ❤

  3. Kolejny raz zaskakujesz…zwyczajny mlecz, a tyle właściwości i zastosowań 🙂

    • Marku, to nie ja- to przyroda zaskakuje nas swym bogactwem…

      Przedwiośnie

      Piaszczyste połacie pól
      wciąż jeszcze uśpione
      ozimina tylko pręży
      swe zielone źdźbła do słońca
      w powietrzu cichy świst wiatru
      pieśni zawodzi żegnające zimę
      gałęzie wygrzewają
      swe nabrzmiałe pąki nasłuchując
      coraz głośniejszych ptasich treli
      wciąż jeszcze zimno
      lecz czuć już ten zapach
      w skibach ziemi tulących kolejne
      pokolenie pszenicznych kłosów
      uwalnia się czarodziejską nutą
      zapach życia
      aromat nadziei
      z piasku podnoszą słoneczne głowy
      wszędobylskie kwiaty podbiału
      forpoczta wiosny

      /Bogumiła Dmochowska/

Możliwość komentowania jest wyłączona.