Dziękuję i na zdrowie!

soki_owoce_4

Dzisiaj 13 – ty. Dla przesądnych mam wiadomość: nie ma “pechowych” dni, dat, liczb! Więc nie warto wierzyć w zabobony…                                                                                   A dzisiejsza 13-ka przyniosła spełnienie mojego marzenia!                                                   Pamiętacie mój list do św. Mikołaja? Gdy go pisałam w najśmielszych oczekiwaniach nie spodziewałam się, że tak szybko zostanie “wdrożony do realizacji’ i że wkrótce w swojej kuchni będę miała wymarzoną wyciskarkę do soków  Kuvings :

wyciskarka

Ale Wy moi Kochani Mikołajowie sprawiliście, że teraz łatwiej będzie mi żyć dietą,           będę mogła odbudowywać swój organizm świeżo wyciskanymi sokami,                               bez utraty witamin, enzymów.                                                                                                 Tak bardzo sie cieszę! Jestem ogromnie wzruszona…                                                        Obiecuję, że ze swojej strony będę  wykorzystywać Wasz dar Serca na 100%!

Bardzo , bardzo, bardzo dziękuję :

Elżbiecie P.z Mamą i  Synami Piotrem i Adamem,                                                                      Małgorzacie- Izaurze,                                                                                                               Adamowi,                                                                                                                                    Ewie-Ricie,                                                                                                                               Markowi,                                                                                                                                    Brygidzie Ch.                                                                                                                                Agnieszce,                                                                                                                                Ani,                                                                                                                                            Grzegorzowi                                                                                                                             Małgorzacie Sz.

To dzięki Wam spełniło się moje marzenie, którego sama nie mogłabym spełnić…               Kochani, z serca płynące – Bóg zapłać!

wycisk

Niewłaściwe odżywianie się jest czynnikiem powodującym choroby naszej cywilizacji, głównie nowotworów złośliwych i miażdżycy – podkreśla dr Podzierski, kiedy odwiedzam go w szczecińskim gabinecie medycyny naturalnej. – Poprzez eliminację czynników szkodliwych z naszego jadłospisu możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę, nowotwory złośliwe oraz choroby metaboliczne (m.in. cukrzyca, otyłość, nadciśnienie). To wszystko można regulować, wpajając już od dziecka nawyki zdrowego odżywiania się. Polska przoduje w Europie w smutnej statystyce zachorowalności i zgonów z powodu chorób układu krążenia.

– Jakich produktów należy unikać?
– Wolne rodniki i nadtlenki są przyczyną wspomnianych już przeze mnie chorób naszej cywilizacji. Wolny agresywny tlen doprowadzą do uszkodzenia tkanek i tworzenia się płytki miażdżycowej lub komórek nowotworowych, a także osłabienia układu odpornościowego. Chorobotwórcze są też stresy, promieniowanie jonizujące, smażone i wędzone posiłki oraz dania przygotowywane w kuchenkach mikrofalowych. Najbardziej skuteczny przeciwstresowy, przeciwnowotworowy i przeciwmiażdżycowy jest tzw. beta-karoten, czyli prowitamina A. Prowitaminy są to związki chemiczne, które pod wpływem enzymów lub energii promienistej przekształcają się w naturalne witaminy.

– Dlaczego prowitamina, a nie po prostu witamina A?
– Witamina A jest toksyczna i rozpuszczalna tylko w tłuszczach. Łatwo można ją przedawkować i zatruć się. Prowitamina A jest skuteczniejsza w swoim działaniu, rozpuszczalna w wodzie, a jej nadmiar łatwo usuwa się z organizmu. Beta-karoten, czyli prowitamina A, jest zawarta we wszystkich tzw. kolorowych warzywach, a więc w czerwonej marchwi, w czerwonej papryce, w buraku czerwonym… Ważne też, by te warzywa były czyste ekologicznie, a więc nieskażone chemicznymi środkami ochrony roślin oraz chemicznymi nawozami.

– W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew?
– Najbardziej leczniczo działa sok z surowej marchwi. Podobne działanie ma też sok z czerwonego buraka, selera i pietruszki. Taka sokoterapia z jednej strony wprowadza do organizmu beta-karoten i witaminy antystresowe, a z drugiej – odtruwa organizm i wprowadza żywe enzymy z żywych komórek warzyw. Najzdrowsze są soki ze świeżych warzyw, spożywane natychmiast. Sokoterapia jest jedną z metod medycyny naturalnej, bardzo rozpowszechnioną w USA. Są tam nawet sanatoria, w których stosuje się wyłącznie sokoterapię. Sok z selera i pietruszki robi się z naci, łodyg i korzeni. Taka sokoterapia jest bardzo pomocna w leczeniu m.in. artretyzmu, reumatyzmu, zwyrodnień narządów ruchu, miażdżycy i niewydolności serca. Profilaktycznie wskazana jest każdemu po 40 roku życia, bo w naszym kraju mężczyźni w wieku od 30 do 60 roku życia najczęściej chorują i umierają na zawały serca.

– Czy świeża kapusta ma też właściwości lecznicze?
– Oczywiście. Sok ze świeżej kapusty doskonale leczy wrzody i choroby układu pokarmowego.

– Panie doktorze, na Pana biurku widzę amerykański preparat o nazwie PLAZMA PACYFICZNA. Co to takiego?
– Chlorofil, czyli zielony barwnik występujący w ciałkach zieleni roślin (chloroplasty), był dotąd niedoceniany w medycynie naturalnej. Dopiero od niedawna jest wielkim przebojem w amerykańskiej medycynie niekonwencjonalnej. W Kalifornii na wielohektarowych polach oceanicznych są hodowane rośliny morskie, z których wykonuje się specjalny, naturalny preparat o nazwie Plazma pacyficzna. Ten ziołowy preparat zawiera chlorofil, a działa na człowieka oczyszczające i odmładzające. Zapewnia nie tylko energię, ale również zdrowe promienie zielonego koloru i działa jako wspaniały enzym odmładzający i oczyszczający organizm – na przykład w chorobie reumatycznej czy miażdżycy.

– Gdzie jeszcze zawarty jest chlorofil?
– Warto w doniczce na oknie zasiać rzeżuchę, bo w niej jest dużo chlorofilu. Również młode pędy z ziarna pszenicy i żyta, czyli tzw. kiełki (muszą być zielone) mają chlorofil. Odradzam kupowania gotowych kiełków w słoikach, bo są one konserwowane i spleśniałe, a przez to szkodliwe dla człowieka. Bardzo dobrym naturalnym lekiem są soki z naci selera i pietruszki, bowiem rozpuszczają w sposób naturalny skamieniałe złogi w stawach, obniżają poziom cholesterolu w naczyniach krwionośnych, normalizują czynność wątroby i nerek, działają też jako środek moczo- i żółciopędny, a ponadto dostarczają odmładzające enzymy i blokują powstawanie wolnych rodników. Przestrzegam przed spożywaniem pleśniejących serów, które tylko przyspieszają starość, miażdżycę oraz nowotwory złośliwe.

/wywiad Bogdana Nowaka z Leszkiem Podzierskim – świetnym lekarzem kardiologiem, a także cenionym fitoterapeutą i dietetykiem. źródło: marhan.pl/

Swiezo-wyciskany-sok-z-warzyw-lub-owocow-stanowi-s