Marchewkowiec bez cukru

 

cm1

Jak tam po świętach? Mam nadzieję, że nie przesadziliście ze słodkościami? Mam dzisiaj dla Was przepis na nietypowe ciasto marchewkowe. Ciasto nie zawiera cukru, jest więc zdrowe i dietetyczne. Kalorie pochodzące z daktyli są zupełnie inaczej przyswajane przez organizm, a dodatkowo działają prozdrowotnie. Cynamon i goździki sprawiają , że ciasto ma właściwości antyoksydacyjne. Spróbujcie!  Życzę smacznego!

cm2

       SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 500 g startej marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżeczki sody
  • 250 g daktyli bez pestek
  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g rodzynek
  • Przyprawy: cynamon, kardamon,gałka muszkatołowa, zmielone goździki, ewentualnie przyprawa do piernika
  • PRZYGOTOWANIE:   Daktyle przekroić na pół i zalać gorącą wodą. Następnie zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do miski wsypać obie mąki, dodać sól, sodę, przyprawy i  wymieszać. Wrzucić startą marchew, wlać olej, a następnie wyrobić ciasto(najlepiej rękami) dodając pod koniec daktyle.Zagnieść tak, aby składniki się dobrze połączyły.Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć do niej ciasto i wyrównać.Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 1 godzinę.
  • Ilość kalorii: całość 5532 kcal, porcja 276.6 kcal
  • Białko:8,3 g (porcja)
  • Węglowodany:   26,6 g (porcja)
  • Tłuszcze:13,7 g (porcja)                                                                                                  cm3
  • Kochani, przypominam, że możecie przekazać mi swój 1% podatku na moją walkę z chorobą nowotworową i rehabilitację!
    KRS: 0000270809 z dopiskiem(cel szczegółowy): Dmochowska3368
    Proszę, pamiętajcie o mnie! Proszę o udostępnianie tej informacji.                               Z serca DZIĘKUJĘ!