Jak tam po świętach? Mam nadzieję, że nie przesadziliście ze słodkościami? Mam dzisiaj dla Was przepis na nietypowe ciasto marchewkowe. Ciasto nie zawiera cukru, jest więc zdrowe i dietetyczne. Kalorie pochodzące z daktyli są zupełnie inaczej przyswajane przez organizm, a dodatkowo działają prozdrowotnie. Cynamon i goździki sprawiają , że ciasto ma właściwości antyoksydacyjne. Spróbujcie! Życzę smacznego!
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 500 g startej marchewki
- 1 szklanka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 czubate łyżeczki sody
- 250 g daktyli bez pestek
- 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 100 g suszonych śliwek
- 50 g rodzynek
- Przyprawy: cynamon, kardamon,gałka muszkatołowa, zmielone goździki, ewentualnie przyprawa do piernika
- PRZYGOTOWANIE: Daktyle przekroić na pół i zalać gorącą wodą. Następnie zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do miski wsypać obie mąki, dodać sól, sodę, przyprawy i wymieszać. Wrzucić startą marchew, wlać olej, a następnie wyrobić ciasto(najlepiej rękami) dodając pod koniec daktyle.Zagnieść tak, aby składniki się dobrze połączyły.Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć do niej ciasto i wyrównać.Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 1 godzinę.
- Ilość kalorii: całość 5532 kcal, porcja 276.6 kcal
- Białko:8,3 g (porcja)
- Węglowodany: 26,6 g (porcja)
- Tłuszcze:13,7 g (porcja)
-
Kochani, przypominam, że możecie przekazać mi swój 1% podatku na moją walkę z chorobą nowotworową i rehabilitację!
KRS: 0000270809 z dopiskiem(cel szczegółowy): Dmochowska3368
Proszę, pamiętajcie o mnie! Proszę o udostępnianie tej informacji. Z serca DZIĘKUJĘ!