Szukałam sposobu na domowe lody śmietankowe, które nie byłyby zbite, z wyczuwalnymi kryształkami lodu. Chodziło mi o zrobienie lodów przypominajacych w konsystencji włoskie lody z automatu. Poeksperymentowałam trochę… i udało się ! Lody te z powodzeniem można wykonać nie posiadając maszyny do lodów.
Przepis jest banalnie prosty i szybki.
Spróbujcie, będziecie zachwyceni jak ja, i moi domownicy.
Potrzebujemy:
4 jajka
600 g śmietanki kremówki
150 – 200 g cukru (zdrowiej ksylitolu)
1 łyżka mleka
Wykonanie:
Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ubijamy na sztywną pianę białka, dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Osobno żółtka ucieramy z resztą cukru i mlekiem na puszysty, prawie biały krem. W kolejnym naczyniu ubijamy śmietankę. Łączymy delikatnie ze sobą wszystkie składniki na najniższych obrotach miksera… i gotowe ! Wystarczy przełożyć do pudełek i zamrozić w zamrażarce.Nie trzeba nawet mieszać. Lody będą cudownie kremowo-śmietankowe. Jeśli masę włożycie do urządzenia do kręcenia lodów będą niczym lody włoskie : gładkie i puszyste. Ten przepis może być podstawową bazą do innych smaków. Dodatek rozpuszczalnej kawy, czekolady, zmiksowanych owoców, bakalii, wanilii czy orzechów pozwoli nam dowolnie je urozmaicić.
A więc życzę smacznego!
Dziękuję za przepis! Prosty,szybki…a niebo w gębie! Prawdziwie AMBROZJA!