DIETA,dzień 25

 mroż1

Na dzień dobry wypijamy szklankę wody z łyżeczką miodu przygotowaną poprzedniego wieczoru,do której dodajemy rano sok z 1/2 cytryny i przygotowujemy codzienną porcję PASTY (przepis patrz DZIEŃ1)

ŚNIADANIE:

20g Chleb ryżowy

PASTA

100g Pomidor

150g Jabłko

Wafle ryżowe smarujemy PASTĄ,obkładamy pomidorem

IIŚNIADANIE:

150g Jogurt naturalny do 3% tłuszczu

50g Bułka Grahamka

30g Ser żółty

50g Ogórek

PASTA

100g Marchewka

Robimy kanapkę z PASTĄ i serem,marchewka do schrupania na surowo

 OBIAD:

ZUPKA

 ZUPA JARZYNOWA

150g Mięsa drobiowego

300g Mieszane warzywa

Mięso gotujemy na małym ogniu przez 20 minut,dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości.Przyprawiamy i podajemy z pokrojonym gotowanym mięsem.

 PODWIECZOREK:

100g Winogron

2 Ciasteczka z sieminenialnianego(patrz DZIEŃ 7)

owsiane

KOLACJA:

Koktail:3 łyżki siemienia lnianego zmielić,dodać 200g maślanki
100g lekko rozmrożonych truskawek (w sezonie oczywiście świeżych)lub innych owoców,2 łyżki oleju lnianego-zmiksować.(Taki napój należy wypić do 15 minut od przygotowania gdyż po tym czasie mielone siemie traci właściwości lecznicze)

OWOC

W/w treści mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej.
Zamieszczenie powyższych informacji ma na celu możliwie jak najpełniejsze wykorzystanie tego wyjątkowego produktu, jakim jest olej lniany.
Ani osoba publikująca niniejsze treści, ani jej autorzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy oraz jakiekolwiek skutki wykorzystania tychże informacji.

 

CIEKAWE PRODUKTY: PREPARAT Z BOCZNIAKA NA ODPORNOŚĆ I PRZECIWCHOLESTEROLOWO

kr2

 

VITAGLUCAN jest preparatem witaminowo-mineralnym zawierającym Beta 1,3-D-glucan (Beta-glukan) – polisacharyd pozyskiwany z grzyba jadalnego zwanego boczniakiem ostrygowatym (Pleurotus Ostreatus).
Beta-glukan to związek należący do grupy rozpuszczalnych polisacharydów, występujący również w komórkach drożdży, w owsie oraz w takich grzybach jak shitake i mitake.

KR3

Beta-glukany pozyskiwane z grzybów są przedmiotem intensywnych badań między innymi nad ich działaniem przeciwnowotworowym.

Beta-glukan to związek o szczególnych właściwościach aktywizowania makrofagów – komórek odpowiedzialnych za odporność organizmu. Makrofagi stanowią pierwszą linię obrony organizmu w przypadkach różnego typu infekcji (bakteryjnych, wirusowych) oraz innych czynników obniżających sprawność systemu immunologicznego (przemęczenie, nieprawidłowa dieta, stres, wolne rodniki). Beta-glukany to również cenna frakcja błonnika wpływającego na obniżanie poziomu cholesterolu frakcji LDL.

Obecne w preparacie witaminy C i E oraz cynk wzmacniają efekty działania Beta-glukanu.

 kr1

Jedna myśl nt. „DIETA,dzień 25

  1. Cieszę się Bogumiło że po małej przerwie znowu jesteś
    aktywna.Dzięki za info o wyciągu z boczniaka.Po przebytej grypie spróbuję wzmocnić swoją odporność.Życzę dużo sił i zdrówka,pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy 😀

Możliwość komentowania jest wyłączona.