Na dzień dobry wypijamy szklankę wody z łyżeczką miodu przygotowaną poprzedniego wieczoru,do której dodajemy rano sok z 1/2 cytryny i przygotowujemy codzienną porcję PASTY (przepis patrz DZIEŃ1)
ŚNIADANIE:
50g Chleb żytni razowy
50g Jajka kurze / na miękko
100g Rzodkiewka
PASTA
150g Pomarańcza
II ŚNIADANIE:
30g Chleb ryżowy
40g Szynka z indyka
100g Pomidor
PASTA
20g Daktyle suszone
OBIAD:
SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM
120g Piersi z kurczaka
120g Papryki czerwonej
200g Ziemniaków (niewielkich)
Liście sałaty
Filety z kurczaka umyj i pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę z oleju i przypraw: soli, pieprzu, imbiru i suszonej bazylii. Włóż do niej mięso i odstaw do lodówki na 30 min. W międzyczasie umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój paprykę w dużą kostkę (2 x 2 cm). Ziemniaki wrzuć do osolonej wrzącej wody(nie trzeba obierać,wystarczy dobrze wyszorować). Gotuj przez 15 min. Po wyciągnięciu pokrój na ćwiartki.
Na patyczki szaszłykowe nabijaj na przemian kawałki kurczaka, papryki i ziemniaków. Grilluj przez około 20 min w piekarniku(lub grill elektryczny), aż mięso i ziemniaczki będą miękkie. Pamiętaj, aby szaszłyki często obracać w czasie pieczenia.Podawać na lisciu sałaty
PODWIECZOREK:
7 sztuk Orzechy włoskie
30g Figi suszone
150g Jogurt 2% tłuszczu
KOLACJA:
KOLACJA:
Koktail:3 łyżki siemienia lnianego zmielić,dodać 200g maślanki
100g kiwi (lub innych owoców np jagód,malin,miękkiej gruszki itp),2 łyżki oleju lnianego-zmiksować.(Taki napój należy wypić do 15 minut od przygotowania gdyż po tym czasie mielone siemie traci właściwości lecznicze)
W/w treści mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej.
Zamieszczenie powyższych informacji ma na celu możliwie jak najpełniejsze wykorzystanie tego wyjątkowego produktu, jakim jest olej lniany.
Ani osoba publikująca niniejsze treści, ani jej autorzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy oraz jakiekolwiek skutki wykorzystania tychże informacji.
PRZEPISY KULINARNE
Pasta z nasion słonecznika
100 g łuskanych ziaren słonecznika – 2/3 szklanki
4 łyżki oleju lnianego budwigowego
szczypta chili, sól
1 łyżka miodu
przegotowana zimna woda
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
słonecznik uprażyć lekko na suchej patelni, zemleć w młynku
dodać olej, szczyptę chili, sól, wymieszać i wlać tyle wody, aby uzyskać dość gęstą konsystencję pasty
Ilość: 4 porcje
Czas wykonania: 30 min
Wartość energetyczna: 240 kcal / porcja
Pomidory z orzechami i marchwią
200 g pomidorów
100 g marchwi
100 g wyłuskanych orzechów włoskich – 1 szklanka
1 łyżka posiekanej pietruszki
3 łyżki oleju lnianego budwigowego
Wykonanie:
pomidory pokroić w kostkę i rozgnieść (można wcześniej obrać)
surową marchew oskrobać i zetrzeć na tarce
orzechy zemleć
warzywa połączyć z orzechami, dodać pietruszkę i olej, wszystkie składniki wymieszać
Ilość: 4 porcje
Czas wykonania: 50 min
Wartość energetyczna: 241 kcal / porcja