DIETA,dzień 22

Śniadanie

Na dzień dobry wypijamy szklankę wody z łyżeczką miodu przygotowaną poprzedniego wieczoru,do której dodajemy rano sok z 1/2 cytryny i przygotowujemy codzienną porcję PASTY (przepis patrz DZIEŃ1)

ŚNIADANIE:

50g Chleb żytni razowy

50g Jajka kurze / na miękko

100g Rzodkiewka

PASTA

150g Pomarańcza

II ŚNIADANIE:

30g Chleb ryżowy

40g Szynka z indyka

100g Pomidor

PASTA

20g Daktyle suszone

OBIAD:

szaszlyki-z-kurczakiem

SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM

120g Piersi z kurczaka

120g Papryki czerwonej

200g Ziemniaków (niewielkich)

Liście sałaty

Filety z kurczaka umyj i pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę z oleju i przypraw: soli, pieprzu, imbiru i suszonej bazylii. Włóż do niej mięso i odstaw do lodówki na 30 min. W międzyczasie umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój paprykę w dużą kostkę (2 x 2 cm). Ziemniaki wrzuć do osolonej wrzącej wody(nie trzeba obierać,wystarczy dobrze wyszorować). Gotuj przez 15 min. Po wyciągnięciu pokrój na ćwiartki.

Na patyczki szaszłykowe nabijaj na przemian kawałki kurczaka, papryki i ziemniaków. Grilluj przez około 20 min w piekarniku(lub grill elektryczny), aż mięso i ziemniaczki będą miękkie. Pamiętaj, aby szaszłyki często obracać w czasie pieczenia.Podawać na lisciu sałaty

PODWIECZOREK:

7 sztuk Orzechy włoskie

30g Figi suszone

150g Jogurt 2% tłuszczu

KOLACJA:

KOLACJA:

Koktail:3 łyżki siemienia lnianego zmielić,dodać 200g maślanki
100g kiwi (lub innych owoców np jagód,malin,miękkiej gruszki itp),2 łyżki oleju lnianego-zmiksować.(Taki napój należy wypić do 15 minut od przygotowania gdyż po tym czasie mielone siemie traci właściwości lecznicze)

soki-owowcowe

W/w treści mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej.
Zamieszczenie powyższych informacji ma na celu możliwie jak najpełniejsze wykorzystanie tego wyjątkowego produktu, jakim jest olej lniany.
Ani osoba publikująca niniejsze treści, ani jej autorzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy oraz jakiekolwiek skutki wykorzystania tychże informacji.

PRZEPISY KULINARNE

pasta

Pasta z nasion słonecznika

100 g łuskanych ziaren słonecznika – 2/3 szklanki
4 łyżki oleju lnianego budwigowego
szczypta chili, sól
1 łyżka miodu
przegotowana zimna woda
sok z 1 cytryny

Wykonanie:
słonecznik uprażyć lekko na suchej patelni, zemleć w młynku
dodać olej, szczyptę chili, sól, wymieszać i wlać tyle wody, aby uzyskać dość gęstą konsystencję pasty

Ilość: 4 porcje
Czas wykonania: 30 min
Wartość energetyczna: 240 kcal / porcja

POMIDORY Z ORZECHAMI

Pomidory z orzechami i marchwią

200 g pomidorów
100 g marchwi
100 g wyłuskanych orzechów włoskich – 1 szklanka
1 łyżka posiekanej pietruszki
3 łyżki oleju lnianego budwigowego

Wykonanie:
pomidory pokroić w kostkę i rozgnieść (można wcześniej obrać)
surową marchew oskrobać i zetrzeć na tarce
orzechy zemleć
warzywa połączyć z orzechami, dodać pietruszkę i olej, wszystkie składniki wymieszać

Ilość: 4 porcje
Czas wykonania: 50 min
Wartość energetyczna: 241 kcal / porcja

żródło: http://oleofarm.pl/przepisy-kulinarne.html