Dynia, choć sama brzuchata, należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu (zwłaszcza pomarańczowa odmiana), mającego działanie antyutleniające, które z kolei przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Pestki obfitują w duże ilości cynku i lecytyny, a sok z dyni jest najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu. Jedzenie dyni na pewno wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom tłuszczów we krwi, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek.
Dynia, jak mało które warzywo może pochwalić się długim, bo aż 6-miesięcznym okresem przechowywania. Trzeba jednak spełnić kilka warunków: temperatura nie może przekraczać 10–15° C, dynia powinna być trzymana z dala od bezpośredniego źródła światła, ale w miejscu przewiewnym. Należy pamiętać także, że warzywo to nie lubi niskich temperatur, dlatego przechowywanie całej dyni w lodówce jest niedopuszczalne. Takie warunki zarezerwowane są jedynie dla pokrojonej w kawałki i owiniętej w folięspożywczą dyni. W ten sposób można ją przechowywać w lodówce do 5 dni. Dynię można także mrozić. Luźno zapakowane do woreczków kawałki przetrwają w zamrażarce nawet kilka miesięcy. Natomiast dyniowe puree z miąższu najlepiej mrozić w pudełeczkach.
Ile kalorii mają dynie?
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 33 kCal |
Białko | 1,3 g |
Tłuszcz | 0,3 g |
Węglowodany | 7,7 g |
Błonnik | 2,8 g |
Przepis na szarlotkę z dynią
4 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg masła
3 jaja
2 łyżki śmietany
szczypta soli
wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy dodajemy masło i nożem siekamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy jaja i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 160 st. C na rumiany kolor.
składniki na nadzienie:
1 kg obranych kwaśnych jabłek
50 dkg pokrojonej w kostkę i podgotowanej dyni / puree z dyni cukier i cynamon do smaku
wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce o dużych otworach) Przekładamy do rondla i smażymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do usmażonych jabłek dodajemy puree z dyni oraz cukier i cynamon
Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie, przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem do uzyskania złocistego koloru.
Po upieczeniu lekko przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem, podać na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Pycha! Smacznego….
Dziękuję za przepis! Ciasto upiekłam i prawie natychmiast zniknęło 🙂 Pyszne! :p