Dzisiaj proponuję pizzę z…kaszy gryczanej, a właściwie z mąki powstałej po zmieleniu (w zwykłym młynku) kaszy gryczanej. Kasza gryczana jest bardzo wartościowa! Jest bogata w węglowodany i białko. Zawiera duże ilości magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i witamin z grupy B. Palona kasza gryczana jest ciemna, najczęściej sprzedawana w foliowych woreczkach. Jeśli natomiast kupimy kaszę gryczaną niepaloną, najczęściej sprzedawaną na wagę na bazarach czy w sklepach ze zdrową żywnością, wtedy mieląc ją samodzielnie na mąkę uzyskamy jasną i delikatną w smaku mąkę gryczaną. Kasza gryczana niepalona ma jasno-zielonkawy kolor. Pakowana jest w woreczki papierowe. W domu przesyp ją do szklanego słoika i tak przechowuj. Warto używać właśnie niepalonej kaszy ponieważ podczas palenia gryki traci ona ponad połowę swojej wartości.
Składniki na ciasto:
175 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej 30 g siemienia lnianego złocistego 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (kamień winny) 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 125 ml ciepłej wody przegotowanej
Składniki na wierzch pizzy: ok. 100- 150 g brokułu 1-2 pomidory 4-5 pieczarek świeża rukola, bazylia, oregano, tymianek lub zioła prowansalskie trochę startego twardego koziego sera (do kupienia np. w Lidlu)
Przygotowanie: W niedużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy brokuł podzielony w mniejsze różyczki, gotujemy max 3 minuty, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej Kaszę gryczaną mielimy na mąkę (ja mielę w młynku do kawy), odmierzamy 175 g i wsypujemy do miski Siemię lniane(które zastąpi nam jajko) mielimy na mąkę dodajemy do mąki gryczanej wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dolewamy 2 łyżki oliwy i stopniowo wlewamy ciepłą wodę, zagniatamy ciasto, jeśli ciasto się klei zwilżamy dłonie oliwą i dokańczamy wyrabianie, odstawiamy na chwilę, przykrywamy Nagrzewamy piekarnik do 200°C góra-dół (uwaga: termoobieg wysusza ciasta bezglutenowe!) Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy bezpośrednio oliwą, rozkładamy ciasto dłońmi lub wałkujemy w kształt koła ok. 25-27 cm średnicy na grubość 0,5 cm. Ciasto smarujemy sosem: wykorzystaj czas, że piekarnik się nagrzewa. Rozgnieć blenderem 3 pomidory bez skórki. Dodaj łyżeczkę oliwy sól, łyżeczkę miodu, zioła prowansalskie albo tylko bazylię czy suszone oregano, wszystko to zamieszaj, jak jest za rzadkie, podgrzej chwilę w małym rondelku aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Na ciasto posmarowane sosem pomidorowym wykładamy oczyszczone, pokrojone pieczarki, plasterki pomidora oraz wcześniej przygotowany brokuł, posypujemy startym kozim serem. Pizzę przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i dopiero wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy przez 15 pod przykryciem i kolejne 5 minut bez przykrycia Wyjmujemy, podajemy od razu z dodatkiem świeżej rukoli. Smacznego!
Mniam mniam…poproszę kawałek…
Wygląda —-pysznie , sądzę, że tak też smakuje.
Mąkę gryczaną można zastąpić inną ? Gryki nie mogę…
Czy mogą być boczniaki- Ponoć zdrowsze ?
Zosiu, robiłam taką pizzę także z mąką orkiszową(zamiast gryczanej).
Boczniaki również będą odpowiednie – co kto lubi 🙂 Warto eksperymentować w kuchni szukając swoich ulubionych smaków 🙂
Pozdrawiam serdeczni, dziękując za odwiedziny 🙂